Obiad
Pierś kurczaka z frytkami z batata, pomidorem i liofilizowaną kukurydzą

Składniki:
- 100g piersi z kurczaka
- 1 średni batat
- 1 pomidor
- kukurydza
- przyprawy: pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, przyprawa kebab
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Między czasie, obieramy, myjemy i kroimy w plastry batata.
Posypujemy ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pierś kurczaka na złocisty kolor.
Między czasie myjemy i kroimy w kostkę pomidora.
Gotowe danie posypujemy liofilizowaną kukurydzą.
Szarpany kurczak

Składniki:
- 500 gram fileta z piersi kurczaka
- 250g pasty pomidorowej
- cebula średnia
- ząbek czosnku
- łyżka sosu sojowego
- przyprawy: mieszanka chilli i słodka papryka
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Na patelni wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podduszamy do miękkości z odrobiną wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy całość jeszcze kilkanaście sekund (nie dłużej, bo czosnek zrobi się gorzki). Przekładamy zawartość patelni do garnka z grubym dnem i dodajemy pozostałe składniki marynaty. Mieszamy dokładnie, ustawiamy palnik na niską moc (u mnie 3/9), wkładamy kurczaka i polewamy sosem aby był dokładnie obtoczony. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około godzinę. W tym czasie 2-3 razy obróciłam mięso w garnku.
Kurczak jest gotowy, gdy pod wpływem nacisku łyżki zaczyna się rozpadać. Wyjmujemy mięso na talerz i przy użyciu dwóch widelców rozrywamy mięso wzdłuż włókien. Dodajemy kilka łyżek sosu i całość dokładnie mieszamy. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Resztę sosu przelewamy do słoika i dowolnie używamy