Strona poświęcona prawidłowemu odżywianiu i propagowaniu zdrowego stylu życia.


II Śniadanie


Malinowa owsianka Chia

malinowy

 

Składniki:

  • 20g nasion chia
  • 200ml mleka sojowego (lub innego)
  • 50g płatków owsianych
  • 1-2 daktyle
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 200g malin
  • 50g poziomek
Sposób przygotowania:
Wieczorem zalać chia mlekiem i dokładnie wymieszać trzepaczką. Możecie również dodać łyżeczkę syropu klonowego lub innego słodzidła, jeśli lubicie.
Rano przepłukać płatki owsiane (ok. 3 razy, żeby pozbyć się mętnej wody). Następnie dolać do nich mleko, które nie zostało wchłonięte przez chia. (Nie przejmujcie się jeśli wraz z nim, przelejecie kilka ziaren, dzięki nim owsianka łatwiej zgęstnieje.) Do płatków dodać jeszcze wodę, żeby uzyskać zamierzoną konsystencję.
Wsypać przyprawy, pokrojone daktyle i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać i gotować na lekkim ogniu.
Na spód słoika wlać chia, które zgęstniało przez noc. Następnie – gęstą owsiankę, poziomki, maliny i pozostałą owsiankę oraz nasiona chia. Na wierzch położyć resztę owoców.

Omlet kokosowy z borówkami

omlet z borowkami

 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mąki kokosowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mleka

 

 

Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę i mleko. Wylać na  rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. 
Podawać z serkiem homogenizowanym i jagodami.