Strona poświęcona prawidłowemu odżywianiu i propagowaniu zdrowego stylu życia.


Podwieczorek


Fit ciasto czekoladowe „czarny las”

czarny

 

Składniki:

  • 4 banany
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1 łyżka miodu

 

Krem:
  • 400 g twarożku półtłustego
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kremowego serka Mój Ulubiony
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g odżywki białkowej o dowolnym smaku
  • 1 szklanka wiśni lub czereśni przekrojonych na połówki
Sposób przygotowania:
Banana, jajko, kakao i miód zmiksować. Dodać sodę i wymieszać. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy dwie keksówki. Piec 30 minut w temp. 175*C.Wyjąć, wystudzić. 
Wszystkie składniki zmiksować. Olej kokosowy rozpuścić i wmieszać w masę. Dodać czereśnie i wymieszać delikatnie. 
Krem wyłożyć na blat czekoladowy, wyrównać. Przykryć drugim blatem i schłodzić o 4 godziny w lodówce.

Białkowe kulki bananowo-czekoladowe z rodzynkami

 

kuleczki

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 miarki odżywki białkowej o dowolnym smaku, u mnie czekoladowe ciasteczko
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych, słonecznika itp
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 łyżka otrębów
 
Sposób przygotowania:
Olej kokosowy rozpuścić, banana rozgnieść widelcem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby rodzynki lub orzeszki pokroić na mniejsze kawałki.
Gdyby masa była za rzadka można dodać więcej płatków. Z masy formować kulki i układać na tacy. Schłodzić.