Kolacja
Makaron & ser fit zapiekanaka z kurczakiem
Składniki:
- jedna mała cebula (62 g)
- 60 g makaronu pełnoziarnistego penne lub kolanek(używam 100% durum)
- dwie pieczarki (26 g)
- 75 g mięsa mielonego z piersi kurczaka
- 2 plasterki sera topionego light(12g tł.) (40 g)
Do miski wkładamy makaron, posiekaną cebulę, pokrojone w plasterki pieczarki, surowe mięso mielone i pokrojone plasterki sera. Doprawiamy pieprzem, papryką ostrą, słodką wedle uznania, oregano.
Całość mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Wstawiamy do mikrofalówki na ok 7-9 minut na 600w + grill.
Po tym czasie wyciągamy zapiekankę, pozwalamy jej chwilę ostygnąć(jakieś 10-15 minut).
Widelczykiem odczepiamy boki zapiekanki od naczynia i przerzucamy na talerz
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka(pow. 92% koniecznie)
- przyprawy: pieprz, czosnek granulowany
- Spray 0 kcal do smażenia, (możecie w ogóle go nie używać jeśli macie dobrą patelnię
Mięso mieszamy dokładnie łyżką lub umytą ręką;).. wraz z przyprawami. Dlaczego do przypraw nie dorzucamy soli? Bo mięso już samo w sobie jest dość słone i naprawdę nie potrzeba dodatkowo jeszcze go solić.
Formujemy 8 kotlecików i smażymy z obu stron, aż mięso zrobi się białe i przyrumienione.