II Śniadanie
Malinowa owsianka Chia

Składniki:
- 20g nasion chia
- 200ml mleka sojowego (lub innego)
- 50g płatków owsianych
- 1-2 daktyle
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
- 200g malin
- 50g poziomek
Sposób przygotowania:
Wieczorem zalać chia mlekiem i dokładnie wymieszać trzepaczką. Możecie również dodać łyżeczkę syropu klonowego lub innego słodzidła, jeśli lubicie.
Rano przepłukać płatki owsiane (ok. 3 razy, żeby pozbyć się mętnej wody). Następnie dolać do nich mleko, które nie zostało wchłonięte przez chia. (Nie przejmujcie się jeśli wraz z nim, przelejecie kilka ziaren, dzięki nim owsianka łatwiej zgęstnieje.) Do płatków dodać jeszcze wodę, żeby uzyskać zamierzoną konsystencję.
Wsypać przyprawy, pokrojone daktyle i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać i gotować na lekkim ogniu.
Na spód słoika wlać chia, które zgęstniało przez noc. Następnie – gęstą owsiankę, poziomki, maliny i pozostałą owsiankę oraz nasiona chia. Na wierzch położyć resztę owoców.
Omlet kokosowy z borówkami

Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mleka
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywna pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wmieszać delikatnie mąkę i mleko. Wylać na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony.
Podawać z serkiem homogenizowanym i jagodami.